Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen

two-step-authentication

Authenticatie in 2 stappen

Index

⚠️ Het is voor gebruikers van onze systemen (kwaliteitsysteem.nl, kwaliteitspraktijk.nl en gatregisteropleidingen.nl) verplicht de “Authenticatie in twee stappen” (tweefactorauthenticatie) te gebruiken.
🔹 Hier op deze pagina vind je alles wat je moet weten over de “two Factor Authenticator” (2FA).

Alternatieve benamingen voor tweefactorauthenticatie (2FA) die op hetzelfde neerkomen: tweestaps-verificatie, tweetraps-authenticatie, multifactorauthenticatie (MFA) of veiliger inloggen.

💡 Het is niet zo dat je nadat je de 2FA hebt geactiveerd/ingesteld iedere keer dat je inlogt ook een code moet invullen.
🔹 Je kunt dit regelen door in het "2FA inlogvenster" de "Vertrouw dit apparaat" optie aan te zetten.
Er wordt dan maar eens in de 30 dagen om een code gevraagd.
🔑 Lees hier over hoe je een “Vertrouwd apparaat” instelt.

Back-ups om in noodsituaties toch in het systeem te kunnen
Onderop op deze pagina vind je een paar manieren om er voor te zorgen dat je in noodsituaties altijd nog een manier achter de hand hebt (back-up) om in het systeem te kunnen waar je de 2FA voor hebt ingesteld. Stel dat je alleen de “Google Authenticator” op je telefoon hebt staan en je telefoon gaat stuk of je raakt hem kwijt. Als je een van de tips hieronder gebruikt kun je altijd nog in het systeem.

Algemene informatie 2FA:
Informatie over de Tweefactorauthenticatie op de website van de consumentenbond

Authenticatie in twee stappen instellen

🔸 Ga naar je account pagina op kwaliteitsysteem.nl, kwaliteitspraktijk.nl of gatregisteropleidingen.nl
🔸 In het hoofdmenu (menubalk bovenaan de pagina) kies je voor “Gebruikers” en vervolgens voor “2FAuthenticator”.

🔸 Ga met je telefoon (of tablet) naar de app store (Apple of Android)

🔸 Download de Google Authenticator

* Er zijn meerdere apps die hetzelfde kunnen maar voor het gemak nemen we hier even de Google versie.

🔸 Open de “Google Authenticator” app op je telefoon

🔸 Klik (rechtsonder in de app) op het plusje (➕)

🔸 Selecteer (in het menuutje dat verschijnt in de app) de optie “QR-code scannen” 📷

🔸 En richt je telefoon op de QR-code (op de “Authenticator setting” pagina) op het beeldscherm van je computer

* In de “Google Authenticator” app op je telefoon verschijnt nu de naam van de website met je inlognaam er achter

🔸 Controleer of de twee-factor app en webpagina hetzelfde eenmalige wachtwoord (OTP) weergeven (binnen een minuut van elkaar) voordat je verder gaat.

🔸 Als dat zo is selecteer dan op de webpagina de optie “Twee-factor authenticatie inschakelen” en klik op de “instellingen opslaan” knop

🔸 Naast de QR code vind je onder de kop “Noodcodes” drie codes

🛟 Je hebt drie noodcodes die je kunt gebruiken.
🔓 Bewaar ze op een veilige plaats; Als je het authenticatieapparaat kwijtraakt, kunt je deze gebruiken om in te loggen.
⚠️ Iedere code kan slechts één keer worden gebruikt.

🔸 Klik (onder op in het formulier) op de “Opnieuw Inloggen” knop om opnieuw in te loggen

Inloggen met de tweefactorauthenticatie

🔸 Nadat je de tweefactorauthenticatie (2FA) het ingesteld/geactiveerd zoals hierboven beschreven, log je op de gebruikelijke manier in met je gebruikersnaam (of je e-mailadres) en je wachtwoord

🔸 Daarna wordt om je eenmalig wachtwoord (je 2FA) gevraagd

🔸 Open de Google Google Authenticator app op je telefoon (of tablet)

🔸 Onder de naam van het systeem waar je in wil loggen verschijnt een code die 1 minuut geldig is. Daarna word de code ververst en verschijnt er een nieuwe code. Wacht indien de timer bijna is afgelopen tot de timer weer helemaal vol staat (blauw vol rondje).

🔸 Voer deze code zonder spaties in in je inlogscherm

🔸 Klik op de “Inloggen” knop

TIPS m.b.t. 2FA

Vertrouwd apparaat opgeven

Op het inlogscherm (waar je de 2FA code invoert) kun je aangeven dat het huidige apparaat een vertrouwd apparaat is door de optie aan te vinken (zie afbeelding). Het voordeel hiervan is dat er slechts eens in de zoveel dagen (op de afbeelding is dat 14 dagen maar is in werkelijkheid 30 dagen) om een 2FA code wordt gevraagd i.p.v. iedere keer dat je inlogt.

⚠️ Zet deze optie alleen aan als het apparaat alleen door jou gebruikt wordt, dus b.v. niet op een computer op het kantoor als meerdere mensen van die computer gebruik maken.

Back-ups om in noodsituaties toch in het systeem te kunnen

Hieronder een paar manieren om er voor te zorgen dat je in noodsituaties altijd nog een manier achter de hand hebt (back-up) om in het systeem te kunnen waar je de 2FA voor hebt ingesteld. Stel dat je alleen de “Google Authenticator” op je telefoon hebt staan en je telefoon gaat stuk of je raakt hem kwijt. Als je een van de tips hieronder gebruikt kun je altijd nog in het systeem.

Noodcodes

Noodcodes (of herstelcodes) kun je vinden op de “2FAuthenticator” pagina naast de QR code. Deze codes kun je gebruiken om toch in te kunnen loggen als je b.v. je telefoon kwijt bent of een nieuwe telefoon hebt aangeschaft en op de nieuwe telefoon de “Authenticatie in 2 stappen” nog niet hebt ingesteld. Je logt dan in met een noodcode en voert vervolgens de hierboven beschreven stappen uit om de “Authenticatie in 2 stappen” te activeren op je nieuwe telefoon.

🛟 Je hebt drie noodcodes die je kunt gebruiken.
🔓 Bewaar ze goed en op een veilige plaats; Als je het authenticatieapparaat kwijtraakt, kunt je deze gebruiken om in te loggen.
⚠️ Iedere code kan slechts één keer worden gebruikt.

Privésleutel

🛟 Naast de QR code boven de kop tekst “Noodcodes” vind je de “Privésleutel”. kopieer deze en bewaar deze goed. Met deze Privésleutel kun je ook een nieuw account aanmaken in de Google Authenticator. Je hebt dan naast de Privésleutel ook je inlognaam nodig. In de Google Authenticator kies je dan (nadat je op het +je (rechtsonder) hebt geklikt) voor de “Instelsleutel invullen” optie.

QR code afbeelding

🛟 Je kunt ook de QR code opslaan of er een screenshot van maken. Dan kun je later indien nodig met de Google Authenticator deze opnieuw scannen.

Tablet

💡 Als je een tablet hebt installeer dan ook op je tablet de Google Authenticator en voer dezelfde acties op je tablet uit als hier beschreven. Op die manier heb je altijd nog een manier om je inlogcodes te gebruiken als je b.v. je telefoon kwijt bent.

🔸 Als je een google account hebt en met je google account inlogt op je tablet worden de instellingen automatisch overgenomen en hoef je dus niet nogmaals ieder systeem in te voeren.

Contact

two-step-authentication.txt · Laatst gewijzigd: 2024/06/19 16:34 door a3d